heKmeN
Aweb Yazılım Site Fabrikası Artevren
HAYATIM

GEÇMİŞTEN BUGÜNE

TARİHÇE

REAL PROGRAMMERS GROUP

  • Pascal
  • Assembly
  • Truva İşletim Sistemi

Lise yıllarında Pascal dili ile başladığım yazılım geliştirme serüvenime, Assembly (Makina Dili) kitapları ile devam ettim. Pascal kodlarının arasında inline Assembly kodları yazıp çalıştırabiliyordum. 1996 yılında Pascal ile fare arabirimi de bulunan MSDOS üzerinde çalışan grafik arayüzlü bir işletim sistemi geliştirmeyi denedim. 1998 yılında bu sistemi MSDOS'tan kurtarıp, Assembly dili ile yazılmış ham sürümünü, disket üzerinden boot edebilir şekilde yeniden kodladım. Real Programmers Group   adında Türkiye'nin ilk yazılım gruplarından birini kurdum, bir çok üniversiteden öğrenci ve öğretim görevlisi bu gruba katıldı. Ancak destek çok az olduğu için için RPG ve dolayısıyla TRUVA işletim sistemi projem sona erdi. Yine de bu gelişmeler bana bir çok tecrübe kazandırdı.

CEVDET ALBAYRAK

  • Year 2K Problemi
  • Disassemble
  • Otoyol Yazılımı

1999 yılı Ağustos ayında, yani depremden hemen sonra Cevdet Albayrak firmasında işe başladım. 2000 yılına çok az bir süre kalmıştı ve Year2K problemi için devlete ait otoyolların istasyon yazılımları güncellemesini tek başıma yaptım. Buradaki tek sorun, sistemi yazan Fransız firması kaynak kodlarını devletimize vermemişti. Ben de oturup bir asker gibi EXE dosyasını disassemble ettim, kodları tek tek inceleyerek çözümü buldum ve yaptığım bir canlı düzeltme ile başarılı bir şekilde çalışmasını sağladım. Daha sonra İstanbul'dan Edirne'ye kadar olan bölgede yaklaşık 3 sene boyunca yazılım güncelleme ve bakım işlerini yaptım, istasyonların çalışır durumda kalmasına yardım ettim. 2002 yılı ortalarında kendi isteğimle ayrıldım.

WEB TABANLI UYGULAMALAR

  • Classic ASP + SQL + Windows Server
  • Windows Uygulamaları + C ile Mobil Terminal
  • E-ticaret ve B2B Sistemleri

2002 yılının yaz aylarında kartuş dolumu üzerine uzmanlaşan MSM Mühendislik & Jet Dolum ortaklığının Kadıköy'deki plazasında işe başladım. Buradaki görevim IT Manager & Web Developer idi, yani internetle ilgili ne iş olsa yapıyordum. :) Classic ASP ile web programlamayı, SQL dilini ve Windows Server yönetimini burada öğrendim. 2003 yılının sonlarına doğru bu işyerinden de ayrıldım.

2004 yılı başlarında İzmir merkezli ve 3 ilde şubesi olan Sertaş A.Ş. 'nin Zincirlikuyu'daki ofisinde Yazılım Geliştirici olarak işe başladım. Burada Windows tabanlı hesaplama uygulamaları, optik form okuyucudan gelen verilerin işlenmesi, C dili ile mobil terminaller için stok sayım ve elektrik sayacı okuma programları geliştirdim. Hava Harp Okulu, Mimar Sinan Üniversitesi, Colins Jeans ve Levis gibi pek çok büyük firmaya özel yazılımlar hazırladım, yerinde eğitim ve destek verdim. Ankara'daki TEDAŞ denetimlerine elektrik sayaç okuma yazılımlarını götürdüm, onay sürecinde bulundum. 2005 yılı sonlarına doğru kendi isteğimle (Freelance çalışmak üzere) bu firmadan ayrıldım.

2006 yılında başladığım Freelance çalışma hayatımda ilk olarak özel bir e-ticaret sitesinin veritabanı ve yazılım altyapısını kurdum. Türkiye'deki ilk 5 e-ticaret sitelerinden birisiydi ve büyük bir yatırımla kurulmuştu. Daha sonra aynı sistemi Office1 Superstore ve Güçlü Kırtasiye için B2B olarak geliştirdim. Yine bu da Türkiye'de yazılan ilk B2B sistemlerinden birisi olmuştur. 2007 yılının sonlarına kadar Freelance olarak benzer projelerde çalıştım ve 3 Aralık 2007 tarihinde kendi işletmemi kurdum.

İKTİSAT FAKÜLTESİ

  • İktisat Bölümü
  • Açıköğretim
  • Lisans (4 Yıllık)

Yazılım sektöründe çalışarak okumaya devam ettiğim bu süreçte matematik ve istatistik konusunda çok fazla şey öğrendim. Mezuniyetim uzun sürmüş olsa bile, bana çok önemli tecrübeler kazandırdı. Nihayet 6 yılın sonunda 4 yıllık lisans mezunu olarak üniversite eğitimimi tamamladım.

YENİ MARKALAR & YENİ FİRMALAR

  • Site Fabrikası
  • Finans & Saha Yönetim
  • Aweb Yazılım & Tasarım

Yeni kurduğum işletmem ile SN2 Yönetim Paneli adındaki web tabanlı modüler sistemi geliştirmeye devam ettim. Bu süreçte pek çok yeni müşteriye kurumsal site, e-ticaret ve B2B sistemi kurdum.

2012 yılı başında Yedpa Ticaret Merkezi'nde ilk ofisimi açtım, Site Fabrikası markasını tescil ettikten sonra daha kurumsal bir şekilde çalışmaya devam ettik. 100'den fazla hazır tema oluşturduk ve müşterilerimize 1 günde yönetim panelli internet sitesi kurmaya başladık.

Yine aynı yılın ortalarında uluslararası bir dernek için Finans Yönetim Sistemi geliştirmek üzere sözleşme imzaladım. 3 yıl boyunca bu yazılımın geliştirilmesi için farklı departmanlarıyla birlikte çalıştık, daha sonra bu sistem Türkiye dahil 5 ülkede kullanılmaya başlandı.

2014 yılında sahada destekçi takibi yapan ve Sanal POS ile ödeme alan Saha Yönetim Sistemi uygulamasını geliştirdim ve tüm Türkiye'de çalışan yüzlerce saha personeli tablet ile bu uygulamayı kullandı.

YENİ ÇATI ALTINDA YENİ HİZMETLER

  • Nop Türkiye & Site Moby & Shop Moby
  • awebERP & awebCRM & awebPOS
  • eYerel & eVasiyet & eSayman

2015 yılı başında Yedpa Bilişim Pasajı 'ndaki daha büyük ofisimize geçtik ve asıl çatı firmamız olan AWEB Yazılım & Tasarım işletmesini kurmuş oldum.

2016 yılında nopCommerce 'in lisanslı temalarını ve yönetim panelini Türkçe'ye çevirerek Nop Türkiye   markasını oluşturduk. Bu marka altında 32 farklı tema ile yüzlerce e-ticaret sitesi kurduk ve halen devam ediyoruz.

2017 yılında 360° Video üretimi, Sanal Gerçeklik projeleri ve Sosyal Medya Yönetimi hizmetleri vermeye başladık. Ayrıca SEO hizmetleri ve Google Adwords Yönetimi işlerine giriş yaptım, aylık 10.000 USD'den fazla reklam bütçesi yönettim.

2018 yılı başında Brandium Residence 29.kattaki ofisimizde daha geniş bir ekiple yukarıdaki tüm hizmetleri vermeye devam ettik. Aynı zamanda kendi projelerimiz olan awebCRM, awebERP, awebPOS (daha sonra F724   olarak birleştirildiler) sistemlerini geliştirdik.

Grid tabanlı web sitesi ve e-ticaret projeleri olan Site Moby, Shop Moby (daha sonra Zinjir   olarak birleştirildiler)

Tüm Türkiye'deki 81 il ve 983 ilçeyi tanıtan eYerel   projesini hayata geçirdik.

Büyük ses getiren ve dünyada bir ilk olan eVasiyet   fikrimi güncel yazılım altyapısı ile tekrar yazdık.

Angular tabanlı olarak online ön muhasebe sistemi olan eSayman   projesini geliştirdik.

PANDEMİYE UYUM SAĞLAMA

  • F724 Sisteminin Doğuşu
  • Pandemi ve Evden Çalışma
  • Gelişim Süreci

2019 yılı ortalarında (daha henüz pandemi başlamadan) evden çalışma modeline geçerek daha verimli işler yapmaya başladık. Bu süreçte bize yardımcı olması için F724 Online İş Yönetimi   sistemini devreye aldık ve ilk olarak kendimiz kullanmaya başladık. Bu sistem sayesinde tüm çalışanlar bilgisayarlarına kurulan bir uygulama sayesinde evden mesaiye devam edebiliyorlar. Müşterilere verilen teklifleri, siparişe dönüşenleri ve işlerin takibini tamamen online olarak bu sistem üzerinden yapabiliyoruz.

2020 yılı başında başlayan COVID19 pandemisi ile birlikte işlerimizi tamamen online yapmaya ve evden çalışmaya başladık. Toplantılarımızı ve yeni müşteri görüşmelerini de Zoom ya da Microsoft Teams üzerinden planlamaya başladık.

UNITY İLE MOBİL OYUN GELİŞTİRME

  • Aweb Games
  • Artevren Projesi
  • Ethereum Token

2021 yılı başlarında yeniden başladığım Unity ile oyun geliştirme serüvenimde ekibimle birlikte iki farklı oyun yarışmasına katıldım. GamersHubTR Hypercasual Game yarışmasında Petwalk adlı oyunumuzla 4. olduk. Bu süreçte Aweb Games   adlı oyun stüdyomuzu oluşturduk. Şu anda aktif olarak Playstore (Android)   ve Appstore (iOS)   mağazalarımızda oyunlarımız bulunmaktadır ve sayısı her geçen gün artmaktadır.

2022 yılı başında oluşturduğum yeni "metaverse" projem Artevren   ile sanal gerçeklik dünyasına mobil cihazlarla dahi girebilmeyi sağlamak ve ülkemiz için büyük bir potansiyel oluşturmak istiyorum. Ayrıca oyun içi ekonomi için Ethereum bazlı Artevren Token geliştirecek ve bu sanal evrende kullanılmasını sağlayacağım. Böylece merkeziyetsiz bir ekonomiye sahip bir sanal gerçeklik evrenimiz olacak.

Bu projede bize katılmak isterseniz Artevren.org   adresinden kayıt olabilirsiniz.